Scoil: Scoil N. Mocomóg

Cappaboy More, Co. Cork
Seán Ó Macháin

Ar an leathanach seo

1. Fuaras an t-amrán sa thíos a bhéal Dhiarmuda Uí Seaghdha atá in chóinnuidhe anois i dtig Dhónail Uí Seaghdha taobh thuaidh de Dhúnamarc, Beanntraighe, Co. Chorchaighe.
    Dubhairt sé gur fhoghluim sé an dán ó n-a athair, Diarmuid Sheáin agus do b'eadh Donnchadh i gCaolchuill, áit atá idir dhá slighe idir Bheanntraigh agus céim an fhiaidh, íseadh bhí sé na mháighistir. Fear an-léigheanta do b'eadh é, agus is ro-thuigthe é sin ó'n dar so thíos.
    Bhí ceann capaill aige agus dá mba rud é go raibh buachaill nó cailín díomhaoineach sa scoil aice agus b'éigin dó, nó dí, an "Ceann" do bhreith abhaile thar an oidhche. Ag dul abhaile dos na buachaillídh tráthnóna, chuadar isteach.
    Seán O Macháin
    Kealkill, Co. Cork