School: Clochar na Trócaire, An Clochán

Clifden, Co. Galway
An tSr. M. Peadar

1. Sgéal
    Uair amháin bhí deirbhfiúr bhocht agus deirbhfiúr shaidhbhir ann. Nóra an t-ainm a bhí ar an gcailín saidhbhir agus Máire an t-ainm a bhí ar an gcailín mbocht. Bhí fear postúil leiceideach ann agus bhí ana ghrádh aige do Nóra. Faoi dheireadh phós Nóra an fear saidhbhir.
    Ní raibh siad i bfad pósta nó go dtáinig Nóra chuig Máire agus í ag caoineadh agus dubairt sí léi a cuid éadaigh a thabhairt dí agus go racadh sí ag iarraidh déirce. Thug Máire a cuid éadaigh do Nóra agus thug Nóra a héadaigh galanta do Mháire agus d'imigh Nóra léi ag iarraidh déirce.
    Nuair a bhí an oidhche ag tuitim chuaidh sí amugha ins na coillte agus ag breacadh an lae chonnaic sí uaithi deatach bheag agus teach beag aoibhinn in aice le loch. Rinne sí ar an teach acht céard a bhí ann acht an loch os comhair an tighe, annsin bhí aistear eile aici. Chuaidh sí thart timcheall na sléibhte agus tháinig go dtí an teach. Bhuail sí ar an doras acht ní bhfuair sí freagra. Bhuail sí aríst agus tháinig
    Celín Ní Mhoráin
    Clifden, Co. Galway