Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

éirighe lobhtha.
    Dá mbeadh duine a mbheadh faithneacha air ag dul a bhealaigh agus dá gcasfuidhe cloch nó creig leis go raibh uisge i n-a luighe ar an barr agus a lámha do nigheadh san uisge do leighiseochthadh na faithneacha - acht ní bheadh aon mhaith dhó ann dá dtéigheadh sé amach dá thoirigheacht.
    Deirtear go bhfuil leigheas ar na faithneachaibh freisin acht iad a nigheadh san uisge san gceardchain in-a bhfuaruigheann an gabha an t-iarann te.
    Deirtear freisin go bhfuil luibh na mballa seang in-dan faithneacha do leigheas.
    Dá mbeadh do chos ag déanamh braoin agus dá gcuirtheá boglas leis thairrneochadh sé an braon.
    Is luibh an boglas a fhásas ar an móin.
    Dá mbeadh teine Dhé ar dhuine sé an leigheas a bheadh chuige ná ainm a mháthar nó a shean-mháthar a sgríobhadh thart timcheall air agus leigheasochthaí é.
    Dá mbeadh cnapán nó spota ar bith ar dhuine ó rugadh é sé an leigheas a bheadh air ná smugairle cealacain a chur air. Ba cheart trí smugairle a chaitheamh ar an talamh agus an mhéar fhada a chur ann agus í do chur ar an spota trí h-uaire ag déanamh Comhartha na