Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Coichtíannta an t-ainm atá ar mo bhaile agus Eanach-Cúain an t-ainm atá ar an pharaíste. Sa taobh thíar de Eanach-Cúain atá Coichtíannta suidhte agus sáthach gar do Loch Coirib. Tá áit seo i mbarúntacht an Chláir. Ocht tíghthe atá san mbaile anois agus bhí timcheall is fiche aca ann fadó. Tíghthe cinn tuighe, is mo atá ann anois agus a bhí ann fadó freisin. Deirtear gur cuireadh Coichtíanna mar ainm ar an mbaile mar bhí aithghiorra ann lé dul ó'n taobh thíar go dtí'n taobh thoir de'n pharáiste. Teigheann go leór daoine ó'n áit go tíortha eile go mór mhór go Americéa agus Núa-Séallainn. Na daoine atá ann fé láthair níl feilmeachaí móra aca, ach mar sin féin tá síád sáthach maith agus níl caille ar bith ar aoinne ann. Níl an talamh atá ann go maith ach an oiread, aca ina dhíadh sin féin bainntear úsáid maith as. Tá go leór clochaí lé fágháil ann freisin.
    Na Coitiantaí, Co. Galway
    Máirtín Ó Scolaighe