Scoil: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    orraibh, gabh isteach i mo theachas agus biodh cupán tae agaibh. Chuaidh síad isteach agas d'ól síad an taé. Núair a bhí an tae ólta aca d'innthig an triúir aca amach, agus chuaidh síad go dtí an cháisleán ina raibh an pota óir. Thosuigh síad ag réabadh na gcloch agus gach rud a bhí ir-aice leis an bpota, agus ar deire thíar thall thainig síad go dtí an áit ina raibh an pota. Do bhí áthas mór ortha go bfúair síad an póta gan trioblóid, acht bhí síad ag dul amudha. Is annsin a thosuig an trioblóid mar bhí ortha an cat a bhí ag tabhairt airr de'n phota a thógáil amac uaidh, acht ní fhéadfadh síad greim a fhágail air. Fúair síad mála leis a gcat a chur isteach ann, acht ní fhéaddadh síad greim a fhághail air, agus sé an rud a rinne síad ná an mhála a chaitheadh air agus do leag siad é. Annsin rug duine aca air agus chuir sé isteach san mála é. Annsin rug an beirt eile ar an óir agus leig síad an chat as an mála. Ní raibh a fhios ag an gcat cá raibh an ór.
    Pádhraic Ó Caomhacháin
    Drumgriffin, Co. Galway