School: Loch an Iubhair (roll number 16829)

Loch an Iúir, Co. Donegal
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. Madadh an Chúil Bháin
    Bhí Ríogh agus Báinríoghain ann fad ó shoin agus bhí tríur n-ingeach acha. Bhí tobar aca agus athchuigne ar bith a ndiarrfaidhe as geobfaidhe é. Lá amháin thug an t-átair leis na triúr n-ingeacha agus. thug sé ortha a ghabhail síos sa tobar agus athchuigne a iarraidh.
    Chuaidh an chead bhean síos agus d’iarr sí athchuigne a fear a bfhearr san domhan thoir a teacht aici an. oidhce sin. Chuaidh an dara bean síos agus d’iarr sí athchuigne an fear a b’fhearr san dhomhan thiar a teacht aici an oidhche sin.
    Cuaidh an treas bean síos agus bhí sí ró ág le fear ar bith a iarraidh. Sheasuigh sí agus d’amharc sí thart agus chonnaic sí madadh mór bán na luighe ag cois claidhe agus d’iarr sí athchuigne an madadh mór bán sin a teacht aici an oidhche sin.
    Tháinig an oidhche agus tháinig an tormán go dtí an doras cé bhí ann acht an fear a b’fearr san domhan thoir. Tamall na dhiaidh sin
    AT0425: The Search for the Lost Husband
    Siubhán Ní Gallchobair