School: Loch an Iubhair (roll number 16829)

Loch an Iúir, Co. Donegal
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. Is iomdha cruadhtan ag baint le muinntear na h-Éireann sa'n tsean am agus fósta amannaí go fóill.
    Fad ó shoin ní rabh tae nó arán plúr ar bith le h-ithe ag na daoine. An chead uair a tháinig tae amach d'ith siad na duilleogaí agus chaith siad amach an súgh.
    Sul a bhfuair siad amach an úsáid a bhí le tae chaithfeadh an duine a ba shine de'n teaghlach éirigh ar maidín agus poca preataí a bheith bruighthe aca nuair a d'éireochadh an chuid eile dé'n teaghlach. Nuair a bhéadh na páistí ag dul na sgoile chuirfeadh siad trí nó ceathar de phréataí i na bpóca fá choinne a ndinnéir, agus ní bheadh a ghach
    Máighread Ní Dhómhnaill
    Eoghan Ó Bhaoighill