School: Loch an Iubhair (roll number 16829)

Loch an Iúir, Co. Donegal
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. Éan A’ Cheoil
    Bí rí agus bainríoghain ‘na gcomhnuidhe san tir seo fad ó shoin agus bhí triúr mac aca; Art, Neart, agus Ceart a b’ainm daobhtha.Bhí Art agus Neart suibealta [soslach]?, agus bhí Ceart só-comhairleach soineanta modamhail macánta, agus bhí mórán silte ag na ríg do as an tsoichair sin. Sealgaire mór a bhí [sns]? an rígh agus badh é a fhor ‘s a fhoghnam ó bhliadhain go bliadhain ag seilg.
    Bhí se feai agus a triúr mac lá amáin amuigh ag seilg. Cuaidh siad isteach i gcoilligh agus chulaidh siad ean ag gabhail cheoil. Suid siad a dh’eisteacht leis an ceol agus dar leobhtha na gcuala siad ceoil ar bhith ariamh a bhí comh binn leis. Nior bh’fhada go bh’fhacaidh siad teachtaire ó cuirt an ríogh ag iarraig orthú
    AT0329: Hiding from the Devil
    Proinnsias Mac Grianna