School: Loch an Iubhair (roll number 16829)

Loch an Iúir, Co. Donegal
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. Sgéal Grinn.
    Bhí gasúr ann aon uair amháin agus bhí sé i-n-a chomhnuidhe thíos ar an Bráighid i gceanntar na Rossa. Gasúr na Gcos Mór an t-ainm a bhí air an ghasúr seo.
    Lá amháin tháinig soitheach mine isteach. D’iarr a mháthair air ghabháil síos gó dtí an sóitheach fá choinne cloch mine. Dubhairt an gasúr nach rachadh gó rabh seisean ag gabháil a iomáin le gasúr Róise.
    Bhí fear eile thíos ag an t-soitheach fá choinne mine d’arbh ainm Pincín. Thúsuigh sé féin agus gasúr Róise a throid le gasúr na gcos mór. D’imthigh gasúr na gcos mór agus thug sé leis stáca bó agus bhuail sé uilig iad le stáca na bhó.
    Bríghid Ní Dhubhgáin
    Aodh Ó Domhnaill