School: Loch an Iubhair (roll number 16829)

Loch an Iúir, Co. Donegal
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

1. “Larraí na Luath”.
    Bhí lanamháin ann aon uair amháin is bhí mac acu a bhí iongantach fallsa. Bá é an t-ainm a bhaist siad air “Larraí na Luath”. Dubhairt siad leis lá amháin da gceannochadh siad péire úr bróg do an rachadh sé agus as a dhéanamh do fhéin. Ghlach sé ar a bhfocal iad agus d’imthigh sé.
    Ní dheachaidh sé i bhfád gur casadh gadaidhe do a bhí ag goid caorach. Scannruigh seisean roimhe an gaduidhe, agus scannruigh an gaduidhe roimhe san. Sa deireadh tusaigh siad ag cainnt. D’innis “Larraí” do’n gaduidhe go rabh obair a dhith air. Thug an gaduidhe go dtí a theach fhéin é agus thug obair do.
    Nuair a bhí “Larraí” tuairim ‘sa dhá bhliadhain ag an gaduidhe, lá amháin
    AT1525: The Master Thief