School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Rois Ní Braonáin

1. (continued from previous page)
    chuir sé biorán suain ina ceann agus chodluigh sí léithe fhad agus bhí seisean ag déanamh a chodach. Nuair a tháinig sí 'na bhaile dubhairt sí nach bhfacaidh sise dadaidh. Chuir sí amach an darna inghean ach chuir an buachaill an biorán suain ina ceann agus thuit sí siar fhad agus a bhí sé ag ithe. Chuaidh sí sin 'na bhaile agus dubhairt nach bhfuair an gasúr dadaí le hithe acht go raibh sise flaithte agus nach rachadh sí amach níos mó.
    Chuir sí amach an triomhadh inghean agus chuir an buachaill an biorán suain ina ceann ach caide bhí ag an inghean ach súil nimhe i gcúl a cinn agus chonnaic sí a raibh sé 'fághail. Tháinig sí 'na bhaile agus d'innis gurb é an tarbh breac a bhí tabhairt an tráigh is fearr dá bhfacaidh sise ariamh don ghasúr agus go raibh an tráth cornuighthe suas in éadach geal istigh ina chluais. Comh luath agusa chualaidh an bhanrioghan seo d'imigh sí arís fhad leis an sean Dall. 'Sí an chomhairle a thug sé
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Rois Ní Bhraonáin