School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Rois Ní Braonáin

1. Bhí Séamus Ó Gallchobhair 'na chomhnuidhe ar an tSrath Buidhe comhgharach ag na Gleanntaibh i dTír Chonaill 's an tsean am aoibhnigh.
    Bhíthear a rádh fa na thaoibh nach raibh duine nó diúlach ábalta eagla nó imnidhe a chur air.I dtrathaibh an ama seo ní raibh morán de bharr aige i dtaoibh maoine shaoghalta. Bhí a airgead uilig raithte go dtí leath ghuiní amháin agus ní thiocadh leis smaointiú ar dóigh ar bith le tuilleadh airgid a dhéanamh.
    An lá roimh aonach Árd a Ratha tháinig a bhean fhad leis agus deir sí " Tabhair leat an leac ghuiní sin go dtí'n t-aonach i mbárach agus cheannuigh muc bheag de chineál ar bith air.Is fearr rud ar bith ná bheith folamh. Agus gheobhaidh tú ceann saor anois ag deireadh an tséasúir."
    " Maith go leor, dhéanfaidh mé sin agus fáilte. Bhí go maith agus ní raibh go holc. D'imigh Séamus agus cinnte go leor fuair sé muc bheag, chaol,
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Rois Ní Bhraonáin