School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Rois Ní Braonáin

1. Bhí Conall Dhuibhlinn 'na chomhnuidhe ag Loch Bearra i dTír Chonaill ins an tsean am. Bhí bean aige agus capall bán, cú dubh agus seabhac. Bhí siad bocht agus d'imthigh Conall ag cuartu oibre. Bhí sé lá agus bliadhain ar shiubhal.
    Chuir an bhean fáilte roimhe agus d'fhiafruigh caidé bhí leis 'na bhaile.
    " Tá dhá phréata liom,"arsa Conall. " Ó!," arsa an bhean " rinne sinne níos fearr nó sin.Tá dhá shearrach ag an chapall, dhá choileán ag an choin, dhá shearrach ag an chapall agus tá cúpla mac agam féin!"
    Bhí áthas an domhain ar Chonall agus d'fhan sé seacht mbiadhain ag foghluim troda agus snáimh agus cleas do na mic. Lá amháin dubhairt duine do na micibh go rachadh sé ar shiubhal ag cuartú oibre ; gur bhocht an sgéal go gcaithfeadh an mháthair oibriu dóibh uilig.d'imthigh sé agus thug leis capall bán,cú dubh agus seabhac. Shiubhail sé go raibh an neoin bheag agus deireadh an
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers