School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Rois Ní Braonáin

1. Scéal Ard an Fheannaidh
    Ins an tseanam nuair a thoisigh na hallmhuraigh a' fágáil críocha Lochlann agus a' teacht 'na tíre seo is minic a d'fágadh siad an cabhlach i Longphort agus bheireadh ruaig isteach fríd na sléibhte ag creachadh, ag goid agus ag milleadh. Is iomaí troid agus bruíon a bhíodh acu leis na hÉireannaigh, go mór mhór leis na Fianna abhus anseo ar an tSealgán. Chaith Fionn agus na Fianna cuid mhór dá gcuid ama ag seilg nó bhí an áit féidhmiúil san am as a cuid sealga. Tá cnoc beag ann a fuair an t-ainm ón dóigh a d'fheannadh siad na toirc agus na heilit mhaola air agus níodh siad rósadh ar na beithigh air fosta. Bhí séasúr eile le fanacht ar Árd an Fheannaidh mar a tugadh
    Rois Ní Bhraonáin
    Máire Bean Ua Bhraonáin