School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Rois Ní Braonáin

1. Scéal Eile Fiannaidheachta
    Lá amháin bhí Fionn Mac Cumhaill amuigh ag seilg agus Conán Maol agus Diarmuid Ó Duibhne leis.Tháinig ceo orra agus shíl siad go mbeadh siad amuigh go maidin nuair a chonaic siad solas giota beag uathu agus tharraing air. Nuair a tháinig siad fhad leis an chaisleán chuaigh siad isteach. Bhí seanduine lom liath istigh agus d'éirigh sé agus chuir fáilte rompu, achan fhear ina ainm agus a shloinneadh.
    Bhí an-iongantas orra caidé'n dóigh a d'aithin an seanduine iad. Bhí cailín óg sgéimhiúil ins an chaislean fosda agus d'éirigh sise agus chuir céad fáilte rompu- achan fhear ina ainm agus a shloinneadh. Chuir sin tuilleadh iongantais orra uilig.
    Bhí créatúr beag áireachtach istigh fosta 'na shuidhe ag an teinidh agus d'éirigh seisean agus chuir seisean céad fáilte rompa - achan fhear ina ainm agus a shloinneadh. Bhí an-iongantas go deo orra uilig caidé'n dóigh a d'aithin an créatur sin iad.
    Shuidh siad thart ag comhrádh
    Rois Ní Bhraonáin