School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Rois Ní Braonáin

1. Bhí rí ann uair amháin agus indiaidh na bainrioghna bás a fháil bhí rún aige pósadh arís agus chuir sé ar shiubhal na trí mic a bhí aige go hOileán Glóire.Phós sé annsin.
    Lá amháin chuaigh an bhainrioghan fhad le Cailleach na gCearc a bhí 'na comhnaidhe comhgarach aca. "Níl tusa ag cur amach dadai do na bochtaibh", arsa sise leis an Chailligh.Dubhairt Cailleach na gCearc gur chuig trí mhac an rígh a bhi in Oileán Gloóire a chuir sí iomlán.
    " Chan féidir go bhfuil trí mhac ag an rígh?", arsa sise." Tá", arsa Cailleach na gcearc." Caidé'n dóigh a bhfeicfinn iad?, arsa sise.
    D'innis Cailleach na gCearc di coileach a mharbhadh agus bolgam de'n fhuil a chur ina béal agus a rádh nach mbeidh sí beo mara bhfeicfidh sí tri mic an ríogh a bhí in Oileán Glóire.
    Chuir an rí fá na gcoinne ar an bhomaite agus tháinig siad. Bhí an rí agus na trí mic ag dul amach a' sheilg nuair a dubhairt an bhainrioghan go gcaithfeadh
    AT0953: The Old Robber Relates Three Adventures
    Rois Ní Bhraonáin