School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 09_020

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 09_020

1. An chéad lá go Earrach, sin é lá Féil’ Brighde, agus tá sé na bhreach shaoire san oileán seo. Ar oidhche Brighde déanann na daoine crosóg in onóir go Naomh Brighid. Deirtear gurb é an fáth a thosnuigheadh ar an nós sin ar dtús, ná nuair a bhí Naomh Brighid ar an saoghal seo go raibh sí ag siubhal an bhóthair lá agus gur airigh sí fear agur é ag osnaighil istigh i dteach. Tháinig sí isteach san teach agus thosnuigh sí ag cur ceisteanna air féachaint arbh criostuidhe é agus fuair sí amach nárbh’eadh. D’innis sí annsin dó faoi Dia agus ins an gcainnt dhí chuimhnuigh sí ar an gcrois agus le chur in iúl dó cé an rud crois rith sí amach agus fuair sí feír láidir agus rinne sé crosóg dhe agus ghlac an fear tinn am creideamh agus bhaist Brighid é. Tháinig an nós anuas