School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_046

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_046

1. 31adh Deireadh-Foghmhair 1938.
    Sgéal.
    Sa bhfoghmhar bhí fear ag baint fhataí sa ngarrdha agus tuith sé na chodhladh agus ba ghearr gur dúisigheadh é agus nuair do dhúisigh sé do chonnaic sé go leor daoine ar bhruach na h-aille agus dubhairt siad leis imtheacht as an ngarrdha gur leo féin é. Dubhairt sé nach imtheochadh. Do bhí siad ag dul dhá marbhughadh marach duine leis féin do bhí básuighthe agus do bhéádh sé marbh marach sin. 31-10-'38 Dara Ó Conghaile.
    Dara Ó Conghaile
    Ceathrú an Lisín, Co. Galway
    Pádraig Ó Conghaile
    Male
  2. Sa n-Earrach do bhí tríur fear ag iasgach. Do bhí an maidean go bréagh nuair a chuaid siad amach agus ní raibh siad i bhfad amuigh nuair do tháinig báisteach agus ceo agus do bhí sé an-dorcha ar deire agus níor bh'féidir leo aon talamh a fheicéal. Nuair do bhí an-tráthnóna ann agus iad le dul