School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 09_051

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 09_051

1. Bhí Peath (Pádhraic) Antoine ag 'ul soir an bóthar oidhche go deidhearnach soir san Móinín glas le bainne ag an laoí. Nuair a bhí sé ag teacht gar do'n róidín mór d'airigh sé marcuigh ag tiomáint agus tiománaidh ag tiomáint agus daoine ag cainnt ag ar deire dfhill sé abhaile agus faitchíos mór air. Bhí sé ina bhuachaill óg an t-am sin acht ta sé ina shean-fhear críonna anois. Acht ar chuma ar bith nuair a bhí sé ag 'ul anoir ag tigh Thomáis Mhóir d'airigh sé maistire dhá dheanamh, bó dhá bleaghan agus ceól dhá chanadh. An fath is bhí sé ag 'ul siar go dtí Bhearnan an Chragáin ghairbh. Chuaidh sé sios ós cionn na haille os cionn a bhuaile gur bhreathnuigh sé síos faoí. Chonnaic sé Rí ag ordú
    Micil Ó Fáthartaigh
    Siobháin Uí Congaile