School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 09_026

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 09_026

1. Tá dhá reilig ins an oileán seo. Is é an t-ainm atá orra ná reilig theampaill-Cheannannach agus sean teampall. Tá teampall cheannannach suidhte ar thaobh na láimhe clé agus tú ag dul aníos ó'n slip ag deánamh ar Baile an Mhóthair agus tá an teampall eile ar thaobh na láimhe deise ag teacht ó'n slip. Ní chuirtear aon duine san sean teampall, acht chuirtear coirp i reilig teampall cheannannach. Tá cuma cearnogach ar theampall cheannannach agus níl cuma cearnógach ar an sean teampall níl ann acht mótaí agus leachracha. Tá fothrach i D'teampall cheannannach acht níl aon fhothrach san sean teampall. Ní chuirtear aon duine i istigh ins an b'fhothrach seo. Tá an reilig leibéalta. Tá go leór sgéacha ag fás istigh sa reilig agus tá cránn tréimh ag fás
    Sala Ní Fhlaithbheartaigh