School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 10_014

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 10_014

1. Bhí fear ann fadó agus sé an leas-ainm a thugad na daoine air ná an "Poilí". Oidhche amháin bhí sé féin agus Dara mór agus Micil bán ag iasgach agus tháinig an oidhche fliuch stoirmeamhail agus tháinig siad i dtír ar an gcaona agus thugadar an currach isteach ar aonlach Thomáis Mhóir. Sin sórt áit ar a dtruimuigh cobhairleach. Chuireadar an chrannaibh cé dfhaneochaidh ag faireadh na curraigh ar fhaitchíos go gcoróchaidh an gála í. Acht is ar an bPóilí thuit an crann agus b'éigin dó fanacht dá faire. Acht ar chuma ar bith d'imthigh an bheirt eile abhaile agus a bhí siad imtighthe sé an rud a rinne an Póilí ná clocha móra a chur timcheall na curraigh. Ansin nuair abhí sé sin deanta aige chuaidh sé isteach fuithi. Acht ní raibh sé isteach fuithí nuair a bhí siad istigh na dhiadh na sidheógaí. Thugadar leó an currach.
    Micil Ua Fáthartaigh
    Ceathrú an Lisín, Co. Galway