School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_055

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_055

1. (continued from previous page)
    do bhuail sí ar an doras agus d'oscail an sean-chailleach é. "Cé tusa nó cé atá uait?" "Cailín bocht mé atá ag lorg oibre". "Tóg an [géalán] sin agus [imigh] go dtí an tobar". Do chuaidh an cailín mar adubhairt an t-sean-chailleach leí. Do tugh sí an t-uisge isteach ón tobar go dtí an sean-chailleach marr bhí beannacht a máthair aice rud nach raibh ag an mbeirt eile.
    Dara Ó Conghaile
    22adh Mí na Nodhlag 1938
  2. Sgéal
    I fadh ó shoin bhí cailín beag dílis inna comhnuidhe ar imeall coill i lár na hÉireann. Bhí a h-athair agus a máthair beo agus bíodar an ceanamhail uirthi mar cailín séimh suairc a bhí inntí. Do bhíodh a h-athair ag obair amuigh sa choill gach lá agus sé an obair a bhíodh air na gearradh anuas na gcrann mór darach a bhíodh sa gcoill le adbhair tine do
    Dara Ó Conghaile