School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_026

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_026

1. Gníomhartha Gaisce.
    Bhi fear ann fadó agus do bhí go maith ag obair feirme. Do bhí sí féin agus naoi déag fear eile ag obair sa gharrdha lá amháin. Dubhairt siad go raibh sé i am aca an garrda a chur. Dubhairt siad féin go gcuirfeadh siad é i sé uaire'chluig. Dubhairt an fear go gcuirfeadh sé féine i n-úair a chluid. Bí fear eile ann agus do bhuadhadh sé rása gach bhliadiana mbíodh rásta ann do bhí sé go maith ag rith rás capall, agus gach rás mar sin. Lá amháin do bhí buachailli ag dul amach ag rith ráis mhóir fhada. Do rith gach buachaill leo agus do buaidh an fear seo. Do bíodh sé ar buadhachtáil rás capall gach am a mbíodh rás capall ann. Deirtear nach mbíonn an t-ádh ar an té a bheireann rás leis trí uaire. Bhí fear ann agus dó leig é féin le céad síos áill a bí an-árd agus bhí
    Dara Ó Conghaile