Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 16_058

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 16_058

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    raibh aon fataí acú an blian sin chuadhar chuig na daoine a raibh fataí acú agus phiocadar na baológa(?) de na fataí agus chuireadar iad agus ní fhaca aoinne ariamh fataí a bhí comh mór agus cómh deas an Fóghmhar in a dhiaidh sin.

3) Bhí beirt uncail le mo sean-athair 'na gcomhnaidhe i mbothán tráth agus b'eigean dóíbh an áít d'fágáil agus bheatha a sholáthar thar lear. Chuaidh siad ar bhord luinge agus chaitheadar naoi míosa ar an bhfairrge agus faoi dheire shroicheadar New Orleans in America Theas. Níórbh fhéidir leo an teas a sheasamh agus b'éígean dóíbh a saoghal a chaitheamh ag obair fén dtalamh. Bé duine dhá chlainn a fuair an t-ór i Kentucky a bhí ar an duine ba saidhbhre san cheanntar sin.
    Bríghid Ní Ging