Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 13_020

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 13_020

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    carbóin amach arís. Cuid de'n air is eadh ocsoighin agus geas do-fheichse is eadh é leis. Ní fada a mhairfheadh aon ainmhidhe gar muchadh muna mbéadh aer aige.
    Má bhíonn scata bailighthe le chéile i seomra amháin agus an doras agus na fuinneóga dúnta go dluth eireóchaid gach duine codlatach. Bhéidh an ocsoighin ag dul i laigheadh agus an t-aer idighthe ag dul i méid. Sin é an fáth gur ceart dúinn féachaint cuige go mbíonn ár indóthain d'aer úir againn i gcómhnaidhe. Is mí - shláinteamhail do'n duine an-iomarcha d'aer idighthe do bheirt i seomra agus ní fuláir dúinn seomra d'aerughadh sé sin caoi a tabhairt do'n aer úr teacht isteach ann agus do'n aer idighthe dul amach.
    Seán Ó Luideánn