Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 12_061

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 12_061

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    (deanta) aige do thóg sé a chasóig agus rith sé amach as an mhoinfhéir chomh tapaidh le giarriadh. Nuair abhí an fear eile críóchnaighthe d'féac sé thart go bhfeicfeadh sé cá raibh Pádhraig ach ní raibh a tásg ná a tuairisg le fághail. Deirtear go mbainfeadh an fear seo acra féír gach lá.
  2. Sin é ana céád trí lá de mhí an Aíbreán agus deirtear go raibh sean bhó ann fadó agus ceap sí dá mhairbeócadh sí go dtí an céad lá d'Aíbreán go mbéadh sí sábáilte, acht fuair an Aibreán trí laethe o Aíbreán agus do marbhuigeadh an tsean bhó.