Scoil: Doirín Dáimh Dheirg / Dereendafderg (uimhir rolla 13469)

Doire an Daimh Dheirg, Co. Mhaigh Eo
Liam Seóighe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 09_007

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0090D, Leathanach 09_007

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar feadh tamall maith, sa deire glaoidh an eaileach. Annsin cuala sé ruaile-buaille, cúpla noiméad tar éis sin bhí an talamh mar a bhi sé ariamh.
    Cuala mé mo sean-athair á rádh go raibh an fear as a mheabhair ar feadh dá bliain mar bhí sé dá uair ina seasamh ag bruach sna leasa. Dubhairt sé nach bhfuil sé ceart a bheith ag feachaint ar sídheóga.
    3/ Tá lios eile ar bárr creagáin mór. Lios an-mór iseadh é. Tá poll i láir na leasa. Gach lá Bealtaine agus Domhnoc Cásga cídhtear na sídheoga ag rinnce ann. Domhnac Cásga amháin chonnaic fear siubhail na sdheaga ag rinnce. Isgan fhios dó féin thosúig sé ag rinnce. Níl fhios ag aon duine céard a thárla dó thar éis
    Eibhlín Ní Dubhthaigh