Scoil: Baile an Gharrdha (B.) (uimhir rolla 13210)

Baile an Gharraí, Co. Thiobraid Árann
Tomás Lotrail

1. "Na Bruidheantóirí" (The Faction Fighters)

Carabhat agus Sean-Bheist

Tá caoga bliain ann anois ó bhí an dá dhream sin i gcoinnibh a chéile agus go nimhneach is oth liom a radh i mBaile an Gharrdha.
    "Carabhat tugadh ar dhream acu agus "Sean-Bheist" ar an dream eile agus bhí "port" speisialta a spreagaidís nuair chasaidís ar a chéile.
    Bhíodh aonac i mBaile an Gharrdha an uair úd agus ní théigheadh feirmeóir ar an aonach gan bata droighin nó bunán n-a ghlaic. Bhí biotáile saor an t-am sin agus nuair bhíodh na bruidheantóirí ar meisge nó maith go leór d'éirigheadh an troid eatorra.
    An t-Athair Pilib Mach Gearailt an sagart paróiste bhí i mBaile an Gharrdha le na linn agus théigheadh sé ar an aonach i ndeire an lae agus thógadh sé na bataí uatha. Bhí seomra 'na thigh agus "seomra na mBunán" a tugadh air toisg an lín bataí a bhailigh sé. Sar a théigheadh sé abhaile chuireadh sé an ruaig ar na bruidheantóirí.

Seo iad cuid des na daoine a ghaibh páirt sna bruidheanta:
    Ó Meachair, Corcráin, Ó Brian, Cróchach, Fox. (Sionnach)