Scoil: Oileán Baoi (Dursey) (uimhir rolla 13138)

Oileán Baoi, Co. Chorcaí
Eoghan Ó Súilleabháin

1. Ar an dtaobh thuaidh de'n oileán seo,
    beagáinín siar ó Fhaill Chunnais, tá
    cárnán cloch ann agus Clochán Uí Chrónacháin a tugtar air. Do réir an tseanchuis tá bosca óir i bhfollach in áit éigin idir an clochán san agus Faill Chunnais. Níl aon tuairisc aca ar conus
    mar a tháinig sé ann. Tá an áit breacaithe le leaca agus ní fios d'aoinne cia 'n leac a bhfuil an stór fuithi.
    Pé 'r domhan é bhí an fear seo ag aodhaireacht bó in aice na h-áite an lá seo. Is dócha gur airigh sé an sgéal mar gheall ar an ór agus bhí sé a pócáil tímpal len a mhaide ag iompódh na leac féachaint a mbeadh sé de ráth air go n'aimseochadh sé é. San obair dó cad deirir ná gur iompuig sé an leac so áirighthe agus istig fé chonnaic sé an bosca óir. Bhí sé díreach a cromadh anuas chun é d'ardú leis, nuair a thug sé súil-fhéachaint éigin ar na buaibh agus cá rabhdar ach ar bhruaich na faille agus baoghal go n-imtheochaidís síos le fánaidh isteach sa bhfairrge. Le sin do
    Nóra Ní Dhuinneacha
    Cill Mhichíl, Co. Chorcaí