Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

Ar an leathanach seo

1. Tá teampall i nDroimid go nglaodhtar Teampall Naomh Fionáin air. Indiaidh Naomh Fhionáin a glaodadh an ainm sin air.
    Tá sé na sheasamh agus na fothracha le feiscint fós.
    Deirtear go raibh seana teampall na Droimide déanta tar éis na h-oidhche.
    Tá tobar ar bharr na Tarmain agus tugann daoine breoídthe turais timceall air in onóir do Fionán Naomtha agus deirtear gur turas ana mhaith é. Tugann siad turas leis timceall Teampall no Droimide agus an t-seipeíl. Táid na trí aít ag gabhailt le na céile.
    Is ar Oilean an Teampaill í Loch an Cuireáin chur sé an mhainistear is mó ar bun agus is ann bhí sé féin agus a chuid manach na gcómhnuidhe.
    Fear ana-naomhtha do bheadh é agus deineadh sé a lán leigheasanna dubrathar.
    Agus é ag teacht go dtí an Dromod o'n b'Priasact (?) do chuaidh scate (?) daoine na choinnibh soir age an dTarman agus chuireadar faílte roimis agus dubradar leis
    "Tánamair id coinnib annso ag tarmaint ort (?)
    Micteál O Suilliobáin