Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

Ar an leathanach seo

1. Muiris Mac Gearailt an ainm atá ar an tigearna talmhan ata againn fé láthair. An Tig Mór a glaodhtar ar an áit a chomhnuigheann sé. Bhí a athair 's a shean-athair na dtigearnaí leis. Deirtear gurb é a shean athair a dhein feirmeacha den bhaile seo. Romis sin bhí sé go léir tré na chéile. Bíod aodaire bhó ins na h-aon bhaile agus dhíolaidís é de reir na buaibh.
    Do dein an tigearna talmhan é a roinnt annsan agus chuir sé ba isteach ann na raibh ann sa t-seana ceann(?).
    Thógaidís seilbh na h-aon lá Bealtaine. Bhíodh fir agus (?) na tigearnaí cun dul timchéall agus rád leis na daoine an cíos do díol an lá seo áirighthe agus da mbeadh ruaine ime ar an mbórd togfaí é ar eagla go bfeicfeadh an seirbiseach na an t-Agent é.
    Deiread an tighearna gurb é an t-ím a deineadh an cíos do dhíol.
    Cuiread deire leis an obair sin