Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí cailín óg ann uair. Ní raibh sí in aice aon trágha ná fairrge ríam.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí buachaill aimsire ann fadó agus bhí sé ag obair feirmeóir ar feadh tamaill agus nuair abhí an téarma tabharta aige bhí sé ag fágaint an fheirmeóra. Dubhairt sé leis an bhfeirmeóír go raibh súil aige le teisteamaireacht mhait uaidh go raibh sé ag dul ag tríall ar fhear eile, agus dubhairt sé sin leis go dtabharfad is fáílte agus seo mar a dubhairt sé.
    Sidé Diarmuid gur dian an cath a chuir se tsusa.
    agus sidhe Diarmuidh gus dheachair é dúíseacht agus sidé Diarmuidh nár dhein aon rud le dúthracht agus sidé Diarmuidh nuair a dearfainn leis dul soir leis shiar do sciúrdeach.

Sgéulaide: Siobhán Uí Siodhacháin, Ceann-Eich

Uair amhain bhí fear na chómhnuidhe ar Ráth i gCathair Dómhnaill.

Uair amhain bhí fear na chómhnuidhe ar Ráth i gCathair Dómhnaill. Bhi se ag iasgaireacht. Oidche des na h-oidhcheantaibh dá raibh sé iagaireacht bhuí sé ag teacht abhaile na aonar agus bhí sé ag gábailt treasna na bpáirceanna cun cómngar athabairt leis agus bhí liosachan mór sa pháirc agus nuair a bhí ag gábhailt thar an áit do chualaidh sé an marbú go léir agus dubhairt sé gur crith gach aon órlac de ó cúl a chinn go bonn a chos. Bhí paidir aige a rádh go dtugaidís Ortha uirthe agus do tháinigh sé abhaile i ndeire
      1. filíocht
    Dómhnall Ó Siodhacháin