School: Imleach Droighneach (roll number 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

Bhí fear i Spúncan fadó gur b'ainm do Seán Ó Súilleabháin.

Bhí sé ag teacht abhaile oidhche ó bheith ag imirt cártaí i dtig comrsánn agus bhí sé ana dhearnach san oidhche agus cad d'éirigh roimis ar an dtalamh ach sprid. Bhí batha na láimh ag Seán.
    Do thosnuigeadar ag gabháilt dá céile agus má seadh bhuail Seán leis an maide í cómh maith agus d'feadfad sé é act bhí sí a chuir indiaidh a chúil é.
    Thug sé a agaid ar an mbaile airís ach má thug chuir sí indiaidh a chúil airís é.
    Ach do chuimhnig sé air féin agus do bheir sé ar barra a chinn uirthe agus do choimeád sé annsan í ar fead tamaill maith agus bhí go h-aon béic agus lúigh aice "Scaoil liom", ar sise "nú is measa dhuit.
    Scaoil sé leí annsan agus d'imthigh sí. Sead a dubhairt sí "Ba mhaith dhuit mar, tá do anam sábháltha agat anocht". D'imthigh sé abhaile annsan agus geallaimse duith na raibh sé dtaobh amuigh den dorus aon oidhche as san amach.
    Partolán Ó Gealbáin
    Seán Ó Gealbhain