Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

Bhí fear na chómnuidhe i gCathair Dómhnall fadó agus bhí páirc mhór curtha aige...

Bhí fear na chómnuidhe i gCathair Dómhnall fadó agus bhí páírch mhór curtha aige agus gach mhadiean nuair a eirigeadh sé, bhíodh sé go léir pasálta agus bhíodh sé ar dearg buile. Oidche mar seo d'fhair sé ar an rud abhí ag déanamh díoghbhala dho agus ag deanamh an uair an mheadon oidhce. Chonnaich sé capall mór ag déanamh air "Ó tá greim agam ort anois a dhiabhail" ar seisean agus bheir sé uithe cun í a thabhairt abhaile agus anáirde ar a drom leis ach pioch de ní raibh ábalta ar í thabhairt abhaile. Is amhlaidh a thug sí a h-aghaidh ar Cúma Císde. Síós- léí trí Lótar agus trí an gCuirreán agus tríd an Áth. Suas trí Loc Ráibe go dtí gur shrois sí tráígh Buail Uí-Caoil agus annsúd d'imir sé báire. Taréis mórán aimsire thug h an chapall a h-aghaid ar Cathair Dómhnall agus dhein sí an trus céudna agus níor stad sí gur chaith sí sa phairch é.
    Dimthig an fear abhaile agus é go tuirseach traocta lán de shlacar agus geallaim duith nár fhair sé an coirce as san amach.
    Domnall Ó Síódhácháin
    Fearnahabann