Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

Ar an leathanach seo

1. Do bhíodh scrathanna as an sliabh agus leacaca cloch no tuighe anuas ortha mar dhíon ar na seana thighthe.
    Ní h-adhmad ón gcathair a bhíodh mar frathacha ortha leis mar ní raibh a leitheid á dhíol in aon cor an uair sin ach smutáin a baintí as an bportach agus ní tairgní a cuirtí tríotha leis cun iad a daingniú ach cipíní ramhra. Deití poll san adhmad agus an cipín a sádh tríd.
    Bhíodh leabaidh sa cistin i gcuid is mo des na tighthe fadó agus istigh sa' chúinne cois an t-simné a bhíodh sí.
    I gcoinnibh ceann an tighe a bhíodh an teinteán. Do bhíodh seimné i gcuid des na tighthe agus bhíodh a tuille gan aon simné agus bhídis múchta le deatach.
    Cuirtí poll sa díon agus seana bucaod nó seana bosca in áirde ar a bharr.
    Ní bhíodh ach poll ar an bhfalla mar fhuinneóig agus cloch ann istoidhche mar bhíodh eagal ortha roimis an Tighearna talmhan mar cuirtí árdú cíosa ortha da mbeadh aon feabhas ar a dtigín aca.
    Scolb giúise a bhíodh mar sholus aca
        1. foirgnimh