Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonmhuidhe

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ann fadó agus sé an áit a bhí sé na cómhnaidhe ná in Acort sa Ghleann.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Dé domnaigh a bhí chúghainn do labhair sé leis an sagart. Dubhairt seisean, “A Seain má tá bó agat choimeád í”.
    An t-aonach a bí cúghainn d’fhógair sé an bhó agus ní raibh aoinne le fághailt di. Thug sí trí bliadna aige.
    Do bhí aonach sa chathair agus bhuail fear ó’n nGleann leis agus chuadar isteach i dtig taibairne agus do bhíodar ag ól is ag caint agus pé slíghe a tharraingeadar an bhó anuas. ‘Dar fiadh níl aon bó in Eirinn cómh maith léi” arsa Seán “Is maith an corruidheacht duit” arsan fear eile “Cuirfhinn mo cheann i ngeall leat ná fuil aon árus deanta ná go lionfhadh sí.
    Bhí bean an t-siopa ag éisteacht mar deirtear go mbíónn an donas igcómhnuidhe ins na mnaibh. “Cuireadhsa geall ná líonfhadh” arsa an bhean. “Tá go maith” ar sise “beadh sa chughat amárach tímcheall béil eadra.
    Tímcheall a naoi a chlog do bhuail an bhean chuige isteach “A Seain”, ar sise, “cad mar gheall ar do gheall?” “Táim se lán toilneach,” ar seisean.
    Do bhí an bhó amuigh sa pháirc agus chuaidh an bhean stróinnseara á cru sé an tárus a bhí aici ná an criathar.
    Do bhí an bainne ag imtheacht
    Roisín Ní Seághdha