School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Do bhíodh báid {namhóga} agus líonta aca mar atá anois. Bhíodh triúir fear ingach namhóig agus dhá líon ag gach duine aca san. Do bhíodh an téad coirce ar bárr an líon cun an líon a coimeád ina seasamh sa bhfairrge. Do bhíodh téad buin ann leis ceangailte ag bun an líon agus luaidte beaga ar an dtéad sin cun é do shúncáil ina seasamh díreach san uisce annsan mar a mbeadh "mountála" i gceart leis an dtéad coirc, - mar a mbeadh na mogaill, agus crapfeadh síad, agus ní ragadh aon iasc isteach ionta. Nuair a bíonn siad i gceart - na mogaill ar oscailt - téigeann an tíasc isteach.
        1. breith ar ainmhithe