School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Is sean focal é:-
    "Ná cam slighe acht dírig róid, as ná déin marbhú gan féachaint rómhat"
    Bhí fear ann uair, agus phós sé, agus ní raibh sé acht blian pósta nuair rugadh leanbh mic do. Do rith sé ana dealbh go léir, agus dubairt sé le n a bhean lá go n-imtheóchadh sé síos go iochtair na hÉireann, ag obair as ag tuilleamh ina sclábhuidhe do féin as a bhean.
    Seadh, dimthig. Bhí sé ag imteacht air agus thárluig fear leis a bhí ag lorg fear oibre. Do réidtig sé leis an bhfeirmeóir ar oireadh san sa bhliain ar feadh bliana.
    Do bhí an feirmeóir ana mhaith agus ana cheart, agus bhí athair an fheirmeora ina dhuine críona san cúinne, agus do bhí sé ana ceanamhail do'n sclábhaidhe mar fear macánta maith do beadh an sclábhuidhe. Níor bhráth sí na bliana
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Múinteoir