School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (continued from previous page)
    Níl aon duine aca ann anois. Doruighidís plainín an fhigheadóirí. Bhíodh dathadóirí ann leis ag sáthú na pláinín, agus cuirfeadh sé sin aon dath air ba mhaith leat. Bhí duine aca i Cathair Saidhbhín le déanaighe, acht tá sé imthighthe anois go mbeannacht dé ar a nanamh
  2. Bhíodh dionadóra speiseálta ann fadó, ag cur díon ar tighthibh. Chuiridís fionánn mar díon ar tig. Nuair a bhéadh an dá taobh críochnuighthe aca do chuirfidís caileach (súgán mór reamhair, láidir) fé'n dtig. Cheanagalfaidh an chaileach sin do dá stuaich a bheadh saidhthe i ngach binn