School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Aghatubrid, Co. Kerry
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Bhí Naomh Seósaimh, an Maigdean Muire agus an leanbh ag siubhail rómpa. Do bhuaileadar isteach lá breágh brothalach go tig feirmeóra, agus sé an gnó a bhí aige an bfeirmeóir dhá déanamh no ag tarrach uisge le peidre capall ar siol as na haon nídh a bhí curtha aige. Bhí bean an tighe ag ullumhú an dínnéar agus nuair a bhí an bácúis ullam ar an dteine aici, do loirg ár Maigdean Muire iasacht de bhácúis uirthi fad a bheadh ruainne aráin ag beirbiú do fuair. Do tháinig Ár dTigearna agus do chuir Sé gráinne cruithneachtan san mbácús. Do bhuail a máthair an clúdach ar sin annsan, agus teine anuas ar an gclúdach. Gabhadar amach annsan agus dubhradar le bean an tighe é fhágaint ar an dteine go dtagaidí isteach airís seadh glaoidh ar a cuid fear ar an dinnéar. Bhíodar á nithe a ndinnéar