Scoil: O'Brennan, Baile Mhic Ealgóid, Tráighlí

An Tóin Riabhach Íochtarach, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Loingsigh

sgéal i dtaobh bunú (nó tús) an tobair sin: Seó é é:-

"Thagadh bean - deirtí nárbh 'aon bhean saoghalta í - ag deunamh nigheacháin go dtí tigh i Maigh Ghlais, mar a bhfuil feirm Risteáird Mic Ealaghóid anois. Ní fhanadh aoinne 'n-a shuidhe istoidhche chun í d'fheicsint - go dtí oidhche áirithe gur fhan beirt spailpíní chun í d'fheicsint. Nuair a chonnaic si é seo d'imthigh sí leí amach tríd an ndoras theas. Do leanadar í fé dhéin tighe Shéamuis Blennerhassett - an áit go raibh Liam Myles ag cur fé. Dá ghéire a leanadar í 'seadh is sia a bhí sí ag imtheacht uatha agus a truslóga ag dul i méid agus i bhfaid go dtí to deire gur imthigh a cos dheas síos fó-thalamh uaithi agus gur thuit sí fá thalamh as a radharc. D'eirigh an t-usice as an áit gur chuaidh sí fá thalamh. Níor tháínig sí choidhche 'na dhiaidh sin ag deunamh ingheacháin."

Deirtear go bhféadfaí an t-uisge sin do thóaint mar leigheas ar fiabhras. Sgéal eile ó Seán Ó Donnchadha (Rugadh 1870) a chuala é ó Tomás Ó Muircheartaigh (1825-1925)

"Do lean duine amháín í: b'é ainm an duine sin ná Pickett. Thosnuigh sí