Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Is mílte eile nách iad. Bhí Cáit Bhán ana óg an uair sin. Súagán a bhíodh timcheall uirthi is í na baclainn ag a hathair. Gheibheadh sé Ceann Sléibhe aniar. Ní leigtí isteach in aon áit iad mar bhí spíarí ag Bess Rice. Isteach fé bhéal leice a théighidís. Théigheadh a hathair Seamus Bán ag soláthar teine di. Gheibheadh sé cúpla spré is chuireadh sé fén leic é chun í a bheith te. Oidhcheannta bhídis istig i dtig acht bhíodh scéigthe aige na spiairí ortha is chaithidhis a bheith ag imhtheacht. Bhíodar ag chaitheamh an tsaoghail go hana bhocht.
    Bhí Cáit Bhán mór an uair sin. Bhíodh truagh aige sna sagairt dos gach aoinne acht ní raibh aon leigheas air. Thóg an t-Athair Domhnall Ó Súilleabháin air láimh í. Chuir sé fé scrúdú i dTráidhlí í is dhéin sí é. Cailín ana mhaith i gcóir leitireachta a b'eadh í. D'fág an sagart le n'uacht
    Eiblís Bean Uí Cheárna