Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aici scoil Cill Mhic a Domhnaig, an fhaid a bhead sí ann is ag a clann na diaidh. Thóg sí tig nuadh is bhí a hathair in aoinfheacht léi. Phós Cáit is mhaireadar go lántsásta acht tá Cait Bhán is a fear marbh anois is Flathais Dé go bfuighidh a nanam.
    Lord Ventry. Do bhí cúirt mór aige seo i mBaile 'n Ghóilin. Is innte anois atá Coláiste Íde. Sasanaig ar fad a bhí ann. Do bhí Lord Ventry ana chruaidh. Bhaineadh sé an stoc dos na daoine. Do chuir sé fear as a chuid talmhan i dtaobh ná raibh sé ag díol cíosa is roinn sé an talamh air na daoine a bhí ag díol an cíosa leis.
    Lord Mullins. Do bhí sé sin is Lord Ventry ag obair as láimhaibh a chéile. Beirt dearbhrathair a b'eadh iad. Do chuiridís báillí go dtí sna daoine ná bíodh aon chíos a dhíol aca. Tosnuigheadar ag roinnt
    Eiblís Bean Uí Cheárna