Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Bhí rí agus a bhean na gcómhnuidhe i gcúirt mhór uair. Bhí dá dhuine deag d'ingeanacha aca. Do chaithfheadh gach aoinne do'n dá dhuine déag péire nuadh de bhróga a fhághailt gach lá.
    Lá amháin do labhair an rí agus dubhairt sé ná féadfhadh sé féin a bheith ag ciomad bróg mar seo dóibh mar gur ag chaitheamh airgid i bhfásta é. Lá ámháin do cheap sé plean — ceann de gharsúin a bhí san comharsanacht, chuir sé isteach i seomra é go raibh fuinneóig mór ar a thaobh. Dubhairt sé leis mar a mbeadh fhios aige ar maidin connus a chaithidís na bróga agus cá mbídís go gcuirfheadh sé chun báis é. Má bheadh fhios aige go dtabharfhadh sé leath do na rioghacht do agus an inghean ba chríne le
    AT0306: The Danced‑out Shoes