Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Léim. Tamall maith de bhliadhanta ó shoin, do léim fear ón gCeathramhain d'ar b'ainm Seán Mhicil cuas mór leathan ar a nglaohtar "Cuas Diall" tiar san oileán.
    Suibhal. Bhí fear i mBaile an Ghleanna in Dúnchaoin dár b'ainm Maitheas Ó Catháin. Chuireadh sé na ba sa Ghort ar maidin agus shiúbhaluigheadh se go Tairbhirt Tuaidh, timcheall trí fichid míle ó bhaile. Thagadh sé abhaile tráthnóna, bhíodh sé in am chun chuid ba thabhairt abhaile tráthnóna. Deirtear go bhfuil sé sin fíor.
    Chun baint. Bhí fear i nDúnchaoin ar a nGlaodhtar Tomáisín Sgeainlin. Bhaineadh sé acra talmhan isló