Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Is sláinteamhail go léir é biadh na trágha. Siad na rudaí a ghaibimid sa tráigh ná dilisg, baírnig, cluímhín cait, agus sladdí.

BAÍRNIG
    Deirtear go bhfuil na báirnig ana mhaith do'n gcorp. Is é an peann dís nú píosa iarann is feárr chuin na baírnig do bhaint. Fadó sa t-seana shaoghal do chuireadh na seana duine na baírnig ar salann. Do bhaineadh cuid dos daoine an sliagán dhóibh agus moir chuid eile a d'fágadh ortha é.

SLAIDDÍ
    Tá an slaiddí go hana mhaith ar fad. Do thugadh na seana mhná leó fadó é. Do chuiridís ag beirbhiú é. Annsan do ghaibhidís slis - píosa admaid a bhíodh oireamnach acu na choír agus do bhrúighidís é leis an slis
    Máire Ní Ghuithín