Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gol agus do thug sí a h-aghaidh síos ar an bfarraige agus do thug sí léithe a cuid cloinne. Nuair do tháinig an fear abhaile do chonnaic sé go raibh a bhean imthighthe agus an uair sin do chuimhnig sé ar an ndearmhad a bhí deanta aige. Do bhí sé ag glaodach uirthi ach ní thug sí aon tor air. Brúch a beadh an bhean san riamh ó shoin nú Maighdean Mhara.
  2. Bhí fear ann fadó. Lá amháin do chuaidh sé ag fiadhach siar ar an gcnoc. Bhí sé ag imtheacht síos agus suas timcheall na h-áite. Nuair a bhí smut do'n lá caithte aige do thug sé tamall ag feachaint síos sa chladach agus bhair fé na leath-cheann aige agus é ag smaoineamh do féin. I gceann tamaill do chonnaic sé an bhean