Scoil: Trian Caol (uimhir rolla 10778)

An Trian Caol, Co. Dhún na nGall
Peadar Mac Gaoithín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gunnaí agus lean siad lorgacha na gclog. De réir mar bhí siad ag siubhail bhí an sluagh ag éirigh mór. Lean siad na lorgacha go dtí go bhfuair siad fad leis na Gleanntaí agus ní raibh siad ag gabhail níos fuide. Chuaidh siad isteach chuig teach san áit ar stad na lorgacha agus fuair siad Hudaí in a sheasamh ag an chúntar.
  2. Nuair a bhí ar Slánuightheoir crochta ar an chroich ar Aoine Chéasta tháinig an spideóg le lus Mór agus chuir sí é ar chreacha ar Slánuightheora. Nuair a thiocfadh an spideóg leis an Lus Mór agus naur a chuirfeadh sí Air é thiocfadh an dleoilín agus bhainfeadh sé Do é.
    Bheannuigh ar Slánuightheora an spideóg agus thug Sé a mallacht dohn dhleoilín. Sin an fáth a bhfuil meas ag na daoine ar an spideótg agus fuath acu ar an dreoilín.
    Máire Ní Éagartaigh