School: Trian Caol (roll number 10778)

An Trian Caol, Co. Dhún na nGall
Peadar Mac Gaoithín

1. Bhí duine de Chloinn tSuibhne ag iomchur airgid ó Chaisleán Dúin na nGall go Caisleán na Dumhtha. Bhí eagla air go dtiocfadh robairí air agus go dtabhairfeadh siad leo an t-airgead. Bhí sé ag gabhain thar loch Béal Séad agus chaith sé an t-airgeat isteach inntí. Tá sé annsin ón lá sin go dtí an lá indiu agus ni bhfuighidh duine ar bith é ach duine de Chloinn tSuibhne. Deirtear go bhfuil cat dubh da choimhead agus baidhtear duine ar bith a théigheanns isteach fa na choinne.
  2. Bhí fear in a chómhnuidhe amuigh ag taoibh Loch Muc am amháin. Hudaí an t-ainm a bhi air. bhí cloga indiaidh a theacht amach in an am agus lá amháin bhi Hudaí síos i mBail mBealach Féadh agus cheannuigh sé péire. Bhí aonach ar na Gleanntaí an lá thar na bharach agus chuir Hudaí air na cloga agus d'imthigh sé. Bhí brat sneachta ar an talamh agus d'fhág sé lorgacha móra ina dhiaidh.
    Chreid na daoine go raibh péist i Loch Muc agus nuair a chonnaic siad na lorgacha shíl siad go bhfuair sé amach. Chruinnigh scata fear agus fuair siad
    Anna Ní Gaoithin
    Padraig Ua Eagartaigh