Scoil: Trian Caol (uimhir rolla 10778)

An Trian Caol, Co. Dhún na nGall
Peadar Mac Gaoithín

1. Sgéal.
    Bhí fear darbh ainm Micheal Mór in a chómhnuidhe leis fhéin i Mín a' tSionnaigh am amháin. Achan oidhche nuair a bhéadh sé ag gabhail amach i dh'áirneal chuireadh sé an glas ar an doras. Oidhche amháin nuair a tháinig sé na bhaile bhí an eochar caillte aige. Oidhche dhorcha a bhí inntí agus ní rabh maith ar bith in a cuartughadh. Bhí sé in a sheasamh annsin agus ní thiocfadh leis fághail isteach.
    Sa deireadh smaointigh sé ar phlean. Fuair sé dréimire agus rópa. Chuaidh sé suas ar mhullach an toighe agus cheangal sé an rópa thart ar tsimleoir. Fuair sé greim ar an rópa agus thoisigh sé ag gabhail síos. Bhí madadh drochmhuinte aige agus nuair a chonnaic sé Micheal ag teacht anuas an simleoir thoisigh sé ag bainnt greim as a shalaibh. Chaill Micheal greim an ropa agus thuit sé isteach sa teinidh. Luighe sé annsin ar feadh tamaill no ní thiocfadh leis éirigh. Nuair a d'éirigh sé bhí a sgiathain doighte suas go dtí an dá uille.
    1. am
    Anna Ní Gaoithin